geschiedenis                                                 
van figuratief naar abstract

Geen mens zal vermoeden dat de honderden doeken met portretten en landschappen die ik een levenlang schilderde -de basis zijn geweest- voor mijn uiteindelijk zeer abstracte werk. Elk schilderij dat ik in mijn leven maakte; het focussen en steeds meer weglaten, illustreert doeltreffend mijn zoektocht. In een jarenlang proces van vereenvoudiging zoem ik onbewust in op een onzichtbare wereld. De mens en het landschap speelt nog altijd de hoofdrol maar nu vanuit een ander perspectief.  


Bijzonder is dat de uiteindelijke vormen die overblijven in mijn werk terug vind in oude symbolen. Ook begrippen uit de toegepaste wiskunde zijn terug te vinden in de lijnen die ontstaan. Wat is de reden van deze toevalligheden? Door de jaren heen vallen steeds meer puzzelstukken op zijn plek.


het ordenen van chaos

Iemand zei eens tegen me, de rode draad van jouw leven Josien, is het ordenen van chaos.

In deze tijd zijn we ons er steeds meer van bewust dat onze waarneming verder gaat dan ons visueel en auditief vermogen. Door vereenvoudiging van een concept probeer ik uiteindelijk dat te vangen dat resoneert met diepere lagen in onszelf, dit ontstaat door middel van vorm kleur en herhaling maar ook formaat van het kunstwerk.


geleiders

Geometrie bepaalt de ordening van het universum. Waarbij de nadruk ligt op een patroon dat kan worden herhaald of gedupliceerd. De patronen in de natuur zijn net als een fraktal, verbazingwekkend complex en rijk, maar gebaseerd op zeer eenvoudige bouwstenen.

Een volmaakt grondpatroon, waarbij elke vorm een eigen trilling heeft en in verbinding staat met dat wat dezelfde gelijkvormigheid en dus ook trilling heeft. Een algoritme waarbij vanuit de gegeven begintoestand alles met alles resoneert. Dat betekent dat het ieder mens, elk organisme of planeet met elkaar is verbonden, waarbij het licht als geleider fungeert. Een eenwording van op het oog afgescheiden werelden.

Waarbij de Fibonacci reeks o.a. als groeipatroon fungeert. (gulden snede /phi)

beeldend werk